A 16 legjobb krimisorozat napjainkban

2016. március 21. 02:28 - Hello Magyarok!

3435027358_ef87531f0b_o.jpg

Aki krimit fogyaszt, rossz ember nem lehet. De attól még persze választhat rossz krimit. Mert vannak ezek az előrecsomagolt, főcímtől végefőcímig a cselekményt egy az egyben kibontó, karakterfejlődésre mit sem adó, 45 perces gyorsfogyasztásúak. Nincs ezekkel semmi baj, sőt, gyakran megteszik, ha éppen úgy van időnk vagy kedvünk. Vagy ha éppen nincs mit nézni. De ez csak lehet, hogy azért van, mert nem tudjuk, hogy mit KELLENE nézni. Ezen segíthet ez az erősen szubjektív lista, amely zömmel úgynevezett átívelős krimiket tartalmaz, amikben többnyire egy-egy eset az egész évadot magába foglalja. Erősen ajánlott darabok azoknak, akik szeretnek gondolkozni a várható megfejtésen.

VIGYÁZAT! Bár nagyon figyeltünk rá, de azért lehet, hogy a poszt nyomokban spoilert tartalmazhat!

16. Hinterland (2014-, wales-i)

Magyar cím: - 

A BBC-nél valaki eldöntötte, hogy Nagy-Britannia valamennyi országának népe saját Nemzeti Krimit követel. Feltehetően ennek eredménye lett a későbbiekben még említésre kerülő Broadchurch (Anglia), Shetland (Skócia) és a The Fall (Észak-Írország) mellett a wales-i Hinterland is. Más racionális okát nem látjuk, hogy ennek a sorozatnak vajon miért kellett elkészülnie. Amúgy is kilóg a listából, mert egy rész, egy eset tempóban halad, de valamiért mégis úgy éreztük, hogy itt van a helye a legjobbak között. Persze nem azért, mert a bolondjai lettünk, hanem azért, mert hátha van olyan, akinek bejön és majd jól ránk cáfol egy kommentben.

15. Morden i Sandhamn (2010-, svéd)

Magyar cím: Sandhamni gyilkosságok 

Soha ne engedd egy idilli napon a vízparton bújócskázni a gyerekedet, mert még a végén talál egy emberi kart. Ez az egyik legfontosabb tanulsága a Sandhamni gyilkosságok első évadának, a másodiknak pedig az, hogy soha ne adj esélyt egy olyan sorozat következő szezonjának, aminek az első évadán is csak a megszokott nassolnivaló mennyiségének kétszerese segített át. Nem azt mondjuk, hogy mindenki meneküljön, amerre lát, mert ínséges időkben megteszi a svéd sorozat (ami még ráadásul egy lengyel remake-et is kapott), de azért ne lássunk bele többet annál, ami: évadonként három részes, reklámblokkok közötti űrt kitöltő, detektívsztorinak látszó színes valami. Svédország mindenesetre csodaszép.

14. Murder in the First (2014-, amerikai)

Magyar cím: -

Természetesen Amerikának is kellett egy saját, átívelős detektívsztori. Más kérdés, hogy miért sikerült ez így. Nem mintha a Murder in the First nézhetetlen lenne, de tipikusan az a sorozat, aminek az utolsó részét simán elfelejted megnézni, mert kiment a fejedből. Pedig ugye ott jön a nagy leleplezés...Végig nagyon nehéz elvonatkoztatni attól, hogy az egyik főszereplőt a Harry Potter filmekből jól ismert Draco Malfoy Tom Felton alakítja. A forgatókönyvbe pedig aztán tényleg mindent megpróbáltak belepréselni az írók, ami elsősorban a fiatalabb krimirajongókat megfoghatja: startup milliárdos huszonéves jópasi, kábítószerfogyasztó jócsajok és még egy gondolat erejéig a szupermenő Burning Man fesztivál is felbukkan, miközben a roppant furcsa körülmények között meggyilkolt stewardess halálának mikéntjére próbálunk rájönni. 

13. Mayday (2013, angol)

Magyar cím: - 

A helyi jócsaj eltűnik, nyilván a legrosszabbkor: amikor május királynőjének akarják választani. Csak a pörgő kerekű bringája marad utána az alagút végében, amúgy se kép, se hang. Nemcsak a rendőrség, hanem a környék apraja-nagyja nekivág a  keresésnek, aminek természetesen nem lesz jó vége. A sok meglehetősen furcsa szereplő közül azonban csak egy (vagy több?) lehet az, akinek a lelkén szárad a lány halála. De vajon ki lesz az? Na, ez a rövid leírás majdnem izgalmasabbra sikerült, mint az öt részes minisorozat. Aki bírja a teljesen nyilvánvalóan zakkant szereplőket, az olykor a virág gyermekeit idéző hangulatot, és az igazi, ízes vidéki angol akcentust, az ki ne hagyja, semmi pénzért. A többiek bátran görgessenek tovább.

12. Fortitude (2015-, angol)

Magyar cím: Fortitude

A nagy átverés. Egy igazán remek kezdés, roppant izgalmas helyszín (sarkvidéki kisváros), elképesztő szereplőgárda, kiválónak ígérkező cselekmény, majd szépen lassan elromlik minden. Miért? Leginkább azért, mert a parádés kezdés ellenére a Fortitude egyáltalán nem detektívsztori és ezzel csak a részek előrehaladtával szembesülhet igazán a néző. Aki persze úgy van vele, hogy ha már idáig eljöttem a sztorival, akkor legyen meg a vége is. Ami - valljuk be őszintén - elég furcsára sikerült. Vajon milyen lesz ehhez képest az októberben esedékes második évad?

11. Trapped (2015-, izlandi)

Magyar cím: -

Na de akkor itt van egy igazán jó északi kisvárosos, havas krimi. A helyszín Izland, a bűncselekmény csonkolásos gyilkosság, a gyanúsított egy egész kisváros valamennyi lakosa és az ott kikötő komp utasai. A történet szerves része a hóvihar, ami biztosítja, hogy városon belül is nehezen mozognak a szereplők, nemhogy el onnan. A városban eddig a bűnözés sem volt jellemző, nemhogy egy gyilkosság, jéjzusmárja! Persze aztán az idő és a részek előrehaladtával szépen kiderül, hogy mindenkinek van valami kis titkolnivalója.

10. Top of the Lake (2013-, új-zélandi)

Magyar cím: A tó tükre

Ez a sorozat biztosan minden hasonló listán szerepel, mint az utóbbi idők egyik legjobbja. Pedig azért nem akkora varázslat. Egyszerűen divat szeretni és divat figyelembe venni. Kétségtelen, hogy ennél jobban csak a Gyűrűk ura filmek adták vissza Új-Zéland szépségét és a sztori mondanivalója is magvas, illetve a szereplőket is szinte tökéletesen válogatták össze, de nekünk valahogy nem áll össze az egész. Jó, jó, a Top of the lake, de az a valami, amitől a poros kisvárosból eltűnt terhes tinilány története igazán átütő lenne, na az hiányzik. Egyszernézős, gyorsanfelejtős, de tény, hogy 7x50 perc a megszokottól eltérő hangulatú szórakozás.

9. Code of a Killer (2015, angol)

Magyar cím: -

Ennél minibb már nem is nagyon lehetne egy sorozat: két részes, garantáltan folytatás nélküli. Megtörtént eseten alapul, melynek során egy angol sorozatgyilkost fogtak el, az egyetemes bűnüldözés történetében először DNS-minták segítségével. A hangsúly tehát sokkal inkább a nyomozás módszertanán van, semmint az elkövetett bűncselekményeken avagy a második rész végén a gyilkos leleplezésén. Nem egy kihagyhatatlan sorozat, de akit érdekelnek a detektívek munkájának hogyanjai is, annak nélkülözhetetlen darab a palettáról.

8. Sherlock (2011-, angol)

Magyar cím: Sherlock

Napjaink egyik nagy kedvence, sokan ezzel azonosítják manapság a detektívtörténetet. Szerintünk sem rossz, de azért még nem kapartuk úgy a falat a következő részért, mint néhány másik, a listán előkelőbb helyen szereplő sorozat esetében. Klasszikus egyszernézős a Sherlock, a régről ismert történetek újrafésülése, a hóbortos detektív és olykor szerencsétlen társának átültetése a 2000-es évekbe. Ennyit tud és nem többet, de azt tényleg jól. Bármely hétköznap este kitűnő szórakozás, de nem fogunk ideggörcsöt kapni, ha közben megszólal a telefonunk és fel kell venni.

7. Secrets and lies (2014, ausztrál)

Magyar cím: Titkok és hazugságok

Mint minden jó sorozat, ami nem amerikai, ez is kapott egy remake-et az USA-ban. De az ausztrál verziót jobban szeretjük és mégiscsak ez az eredeti. Nem egy tipikus detektívsztori, sőt, a detektív viszonylag keveset bukkan fel. A gyanúsított van a fókuszban, a vele történő eseményeken keresztül haladunk a végkifejlet felé egy kisváros utolsó utcájában, ahol persze mindenkinek vannak - figyelem, meglepetés! - titkai és hazugságai. A főszereplőnk egy szobafestő-mázoló, aki a hajnali erdei futása során holtan találja az egyedül élő szomszédasszony kisfiát. A rendőrök érkezése után röviddel azonban már nem csak tanúként, hanem első számú gyanúsítottként is kezelik hősünket a nyomozók.

6. The Fall (2013-, észak-ír)

Magyar cím: Hajsza

Alapötlet szempontjából talán a legeredetibb a lista valamennyi tagját figyelembe véve. Itt nincs meglepetés, mert az első perctől fogva tudjuk, hogy ki a gyilkos. A sorozat egyszerre mutatja be a következő gyilkosságra készülő, tisztes belfasti családapa életét és eltitkolt pillanatait, valamint az utána nyomozó Dana Scully Stella Gibson napjait, óráit. Érdekes pillanat, amikor egyszerre szurkolhatunk a mindent aprólékosan kitervelő gyilkosnak, hogy sikerüljön a terve megvalósítása, az áldozatnak, akire másodpereken belül lecsapnak és a helyszínre érkező rendőröknek, hogy miért nem veszik észre a teljesen nyilvánvalót. Az első évad hibátlan volt, a második egy picit azért fáradtabb. Kíváncsian várjuk a hamarosan érkező harmadik szezont.

5. Broadchurch (2013-, angol)

Magyar cím: -

Egy pazar első évad után hogyan lehet ilyen második évadot bemutatni? Az első évad alapján simán minimum dobogós lenne a sorozat, de ha csak a másodikat vesszük figyelembe, akkor tizenvalahány környékén kéne lennie. A kompromisszumos 5. hely így is inkább az első szezonnak szól, amiben egy kisfiú éjszakai eltűnése és meggyilkolása után kezd nyomozni a rendőrség egy parányi angol kisvárosban. A második évad ott folytatódik, ahol az első véget ért, de minőségében sajnos nem úgy. A sorozat időtálló (többször nézhető), remek hangulatú, kitűnő zenével és képekkel. A sikere nyomán természetesen nem úszta meg az amerikai remake-et, aminek a Gracepoint címet adták a készítők.

4. True Detective (2014-, amerikai)

Magyar cím: A törvény nevében

A True Detective a lista első helyén állhatna - ha nem készült volna egy, az első évadot maga alá temető második is. Míg az első évadban csak az utolsó másfél részben érezhette úgy a gondolkozós detektívsztorikat kedvelő néző, hogy itt aztán nagyon átverték, addig a második évad szimpla unalmára nehéz lenne szavakat találni. Azt azért meg kell hagyni, hogy az első évad színészi játéka (elsősorban Matthew McConaughey), párbeszédei, történetvezetése (az utolsó másfél részig) a műfaj legnagyobbjai közé húzták fel a sorozatot. És bár természetesen a második évadot a készítők és az HBO is kötelezően magasztalta, egyelőre nincs hír a harmadik szezonról.

 
3. Shetland (2013-, skót)

Magyar cím: - 

A jó krimi egyik alapvetése, hogy a helyszín lehetőleg egy, a külvilágtól elzárt helyszín legyen. Például egy hajó, vagy egy hóviharral eltorlaszolt ház a hegyen, esetleg egy sziget. A Shetland márpedig egy kitűnő krimi, nem csak azért, mert Európa egyik legitkábban lakott szigetén (Shetland-szigetek) játszódik, hanem mert közben pont olyan érzése van az embernek, hogy ha Agatha Christie élne ma, épp ilyen forgatókönyveket írna. Az első két évad Ann Cleeves regényei alapján készült, a harmadikba már csak a karaktereket mentették át. De hogyan rakétázott ezen a listán a harmadik helyig, miközben valóban nem ez  sorozat a műfaj megújítója? Úgy, hogy kiszámíthatóan, évadról évadra jobb színvonalon hozza a kötelezőt. A sokszor emlegetett hangulat kiváló, a skót akcentussal beszélő szereplők hitelesek, a történetvezetés pedig valóban a múlt század elejét-közepét idézi, miközben itt mégis mindenki okostelefonnal sétafikál.

2. The Killing (2011-2014, amerikai)

Magyar cím: Gyilkosság

Amikor a kivétel erősíti a szabályt: egy olyan sorozat, ahol az amerikai remake jobb, mint az eredeti (dán) verzió. Négy évad, nagyon erős sztorikkal, nagyon erős epizódokkal (pl. S03E10), rendkívül jó színészekkel, sztorikkal és hangulattal. Az első évadban onnan indulunk, hogy egy nagyon szép gimnazista lány egy hétvégén szőrén-szálán eltűnik. Aztán egy kicsivel később egy tóba lökött autó csomagtartójából kerül elő. De vajon ki ölte meg és miért? Napjaink egyik legerősebb tévés nyomozópárosa kezdi el felgöngyölíteni az ügyet és teszik ez még további három évadon keresztül. A negyedik évad miatt nem lett első a listán, amiben már mindenki mindenkitől búcsúzik, minden szálat elvarrnak a készítők és ennek rovására megy az aktuális eset, ami végig háttérben marad a sorozat lezárásához képest.

1. Bron/Broen (2011-, svéd-dán)

Magyar cím: A híd

Minden kétséget kizáróan napjaink legjobbja a műfajban a dán-svéd sorozat. Nehéz szavakat találni az első évadra. Ahelyett, hogy dicsérő jelzőket aggatnánk rá, legyen elég annyi, hogy két remake is készült belőle rövid időn belül (egy amerikai-mexikói és egy angol-francia). A sztori röviden: az Öresund-hídon, pontosan a dán-svéd határvonalon találnak egy halott nőt. Mivel a holttest egyik fele Dániában van, a másik fele pedig svéd földön, ezért a két ország nyomozói közösen indulnak a gyilkos nyomába. Remek forgatókönyvek jellemzik mindhárom eddigi évadot, aki szereti a krimit, annak kihagyhatatlan.

Szerző: mick

Tetszett a poszt? Lesz még ilyen! Kövess minket a Facebookon is.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomozi.blog.hu/api/trackback/id/tr408361884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása