A 20 legjobb, igaz történet alapján készült film

2016. május 15. 22:53 - Hello Magyarok!

di-apollo-13-13.jpg

Közhely: a legjobb sztorikat mindig az élet írja. És tényleg. Amikor elkezdtem összeszedni, hogy melyek voltak a legjobb olyan filmek, amik igaz történet alapján készültek, úgy terveztem, hogy összeírok egy hosszabb (40-50 tételből álló) listát és ezt szűkítem 10-re. De rájöttem, hogy ez szinte lehetetlen, a 10 ehhez kevés, de talán még a 20 is. Így is kénytelen voltam meghozni olyan kompromisszumokat, amiket teljes joggal kértek majd számon rajtam a kommentekben. Szóval akkor lássuk, hogy melyik a 20 legjobb film sorrendben, amely igaz történet alapján készült:

20. ALI (2001)

10 év minden idők legjobbnak tartott ökölvívójának történetéből. A mindig nagyon realisztikusan ábrázoló rendező, Michael Mann ennyit ragadott ki Muhammad Ali életéből. Az 1964-74 közötti időszak volt az, ami világhírűvé tette Alit (Will Smith). Ekkor változtatta meg vallási okokból születési nevét Cassius Clayről Muhammad Alira, tagadta meg a besorozást a vietnami háború idején, ami miatt eltiltották a boxtól, majd tért vissza diadalmas körülmények között, és egy máig legendás mérkőzésen újra visszahódította a nehézsúlyú világbajnoki címet Kinshasában.

19. LARRY FLYNT, A PROVOKÁTOR (1998)

A hetvenes években Larry Flynt (Woody Harrelson) úgy dönt, hogy jó ez a Playboy, de nem eléggé: van még mit mutatni az embereknek. Ezért aztán megalapítja a Hustlert, ami már cseppet sem szemérmes és van benne minden, ami addig a versenytársakból kimaradt. Csakhogy ennek (de leginkább a hatalmas sikernek) a konkurensek nem igazán örülnek. Sőt, az átlagemberek sem felhőtlenül boldogok.

18. EVEREST (2015)

1996-ban addig szokatlan mennyiségű hegymászó érkezett Nepálba, a Mount Everest megmászására. Néhány évvel korábban Rob Hall, új-zélandi hegymászó kitalálta a fizetős túrákat a világ legmagasabb pontjára és ezt a módszert több társa is átvette tőle. Így szabályos sorban állás alakult ki a csúcstámadás közben. Hall (Jason Clarke) és riválisa, Scott Fischer (Jake Gyllenhaal) végül összefognak, hogy közösen jussanak fel az Everest tetejére a csoportjaikkal, majd onnan épségben vissza az alaptáborba. 

17. ÉLETREVALÓK (2011)

Amikor az ejtőernyős baleset miatt tolószékbe kényszerült milliomos felfogadja segédnek a megrögzött munkakerülő börtöntölteléket, abból sok jó nem sülhet ki. Kivéve, ha ezt a sztorit is az élet rendezi. A furcsa páros egymást neveli az életre, örök barátság alakul ki köztük, és ahogy a film eredeti címének fordítása is mondja: a külvilág számára érinthetetlenek lesznek.

16. AZ ELNÖK EMBEREI (1976)

A Washington Post két újságírója, Bob Woodward (Robert Redford) és Carl Bernstein (Dustin Hoffman) megkapja a szerkesztői engedélyt arra, hogy minden részletet kiderítsenek a Watergate-botrányról és Nixon elnök lemondásának valódi okairól. 

15. A KIRÁLY BESZÉDE (2010)

Volt egyszer egy király, VI. György, aki dadogott és ezért nem is akart király lenni. Aztán mikor országa háborúba keveredett, a királynak (Colin Firth) beszédet kellett volna tartania a rádióban, amelyben háborúba szólítja népét. Mit tehetett volna hát a jó király? Keresett egy beszédtechnikust (Geoffrey Rush), aki cseppet sem hétköznapi módszereivel kihozza belőle az állatot. Vagyis a királyt. Minden idők legemlékezetesebb egy perces királyi szarozása és faszozása összesen 4 Oscart ért. 

14. A BAL LÁBAM (1989)

Szirupmentes ír film egy dublini férfiről, aki számtalan fogyatékossága ellenére megtalálja a boldogságot az életben. A bal lábával könyvet ír, fest és mindezt olyan tehetséggel, amivel az épeket is megszégyeníti. Szokatlan művészete komoly anyagi és társasági sikereket eredményez. Egy igazán szép és emberi történet, melyet mindössze 3 millió dollárból forgattak, és a legjobb férfi főszerepért Daniel Day-Lewis Oscar-díjat kapott.

13. HOTEL RUANDA (2004)

Je suis Ruanda. Ha mostanában történt volna az, amit 1994-ben átélt Ruanda, akkor valószínűleg elöntené a Facebookot ez a felirat. 22 évvel ezelőtt ugyanis a világ egyik legszörnyűbb mészárlása zajlott az afrikai országban, amiről a világ akkor alig vett tudomást. Volt azonban egy ember, aki az általa vezetett hotelben több mint ezer honfitársa életét mentette meg.

12. NAGYMENŐK (1990)

Sokak szerint ez minden idők legjobb maffiafilmje. Ha az alapanyagokat nézzük (rendező: Martin Scorsese, szereplők: Robert De Niro, Joe Pesci Ray Liotta), akkor szinte csak Al Pacino hiányzik közülük. A sztori amúgy nagyjából a szokásos: a fiatal fiú egyetlen reménye, hogy maradandót alkosson az életben, ha felcsap gengszternek. A kezdeti sikerek után aztán persze jöttek a hullámvölgyek. Meg egy Oscar Joe Pescinek, a legjobb férfi mellékszereplésért.

11. ERIN BROCKOVICH - ZŰRÖS TERMÉSZET (2000)

Egy elviselhetetlen természetű munkanélküli nő, Erin (Julia Roberts) jobb ötlet híján egy ügyvédi irodában köt ki. Az egyedülálló anyuka egy napon a telekkönyvi iratok között furcsa orvosi leletekre bukkan. Nyomozása során előbb kiderül, hogy egy kaliforniai óriáscég szennyezi a kisváros vízkészleteit, végül ennek eredményeképpen az USA történetének legnagyobb megítélt peres kifizetésig (333 millió dollár) göngyölíti az ügyet. A film a rendezőnek, Steven Soderbergh-nek meghozta az áttörést, Julia Roberts-nek pedig az Oscar-díjat.

10. AZ ARGO-AKCIÓ (2012)

Hogyan ments ki hat amerikait a forrongó Iránból, amikor mindenki rájuk vadászik? Mondjuk álcázd őket kanadai filmeseknek! A történelem egyik legmerészebb mentési akcióját Tony Mendez (Ben Affleck) eszelte ki és hajtotta végre 1978-ban. A végig feszült és izgalmas film három Oscart nyert, köztük a legjobb film díját is.

9. FROST/NIXON (2008)

A Watergate-botrány után Richard Nixon (Frank Langella) lemondott, és csupán három évvel később, 1977-ben adott interjút egy előre gondosan kiválasztott riporternek, David Frostnak (Michael Sheen). A terv az volt, hogy Frost nincs egy súlycsoportban Nixonnal és a négy estés szópárbaj alatt az egykori elnök tisztázza magát. Csakhogy ez persze teljesen másképp alakult.

8. A BENNFENTES (1999)

Egy film abból az időből, amikor még el sem tudtuk képzelni, hogy milyen lehet egy kávézóban nem rágyújtani. Azóta meg már trendi leszokni. Mondjuk A bennfentes után bizonyára sokan gondolkoznak el a cigizés folytatásán, hiszen a megtörtént esetben az egyik dohányipari cég alkalmazottja (Russel Crowe) egy olyan kísérletről számol be egy újságírónak (Al Pacino), aminek lényege a nikotinra szokás felgyorsítása. Az évszázad legnagyobb dohánygyárak ellen indított perében senki nem kímélt senkit.

7. A UNITED 93-AS (2006)

A United 93-as az a járat volt, amely 2001. szeptember 11-én nem ért célba, mert az utasok megtámadták a gép eltérítőit, és a pilóta végül a földnek vezette a gépet. A történet valós időben játszódik, arról a 90 percről szól, amit a gép a levegőben töltött. Végig roppant feszült, indulatokkal és érzelmekkel teli film, aminek külön erőssége, hogy javarészt ismeretlen színészek alakítják a szereplőket, így még inkább olyan érzésünk van, mintha valóban azt látnánk, ami ott és akkor történt.

6. SCHINDLER LISTÁJA (1993)

Oskar Schindler (Liam Neeson) Krakkóban, majd később a cseh-lengyel határon üzemeltetett gyárában nagyjából 1200 zsidó életét mentette meg a II. világháború idején, pusztán azzal, hogy alkalmazta őket. A német üzletember és titkára, Itzhak Stern (Ben Kingsley) történetéből Steven Spielberg rendezett 7 Oscar-díjat nyerő filmet.

5. APOLLO 13 (1995)

Mi a legjobb dolog, amit várhattunk egy olyan expedíciótól, aminek nevében a 13-as szám szerepel és a kilövési idejét is helyi idő szerint 13 óra 13 percre időzítették? Talán egy remek filmet. És ez így is lett. Minden idők egyik legszerencsétlenebb űrutazását a kapitány (Tom Hanks) és a legénység végül ép bőrrel megúszta, történetükből pedig Ron Howard rendezett Oscar-díjakat nyerő filmet.

4. SPOTLIGHT - EGY NYOMOZÁS RÉSZLETEI (2015)

2001-ben új főszerkesztő érkezett a Boston Globe-hoz, aki egy hétvégi jegyzet nyomán arra utasítja a lap oknyomozó újságíróit, hogy járjanak utána a városban egy katolikus pap által elkövetett molesztálási ügynek. Az addig többnyire közepesen érdekes témákat feldolgozó rovat, a Spotlight munkatársai (Rachel McAdams, Michael Keaton, Mark Ruffalo) egy sokkal nagyobb és sötétebb titok nyomába ered, melyben egyre csak szaporodnak az egyház által eltitkolt esetek. A nyomozásért a Spotlight munkatársai 2003-ban Pulitzer-díjat nyertek, a történetből készült film 2016-ban a legjobb filmnek járó Oscar-díjat kapta meg.

3. A BUKÁS - HITLER UTOLSÓ NAPJAI (2004)

Amikor már mindenki tudta, hogy Berlin el fog esni, Hitler még akkor is a háború megnyerésére készült. Hiába mondták neki hívei, hogy hagyja el a várost, végig a bunkerben volt, egészen a feleségével közösen elkövetett öngyilkosságig. Oliver Hirschbiegel filmjében Hitler (Bruno Ganz) esendőbb, szánalmasabb, megtörtebb és hétköznapibb, mint valaha. 

2. KAPJ EL, HA TUDSZ! (2002)

Steven Spielberg filmjét nehéz kategorizálni. Vígjátéknak helyenként komoly, drámának viszont sokszor túl vicces. Mondjuk azt, hogy ez egy film, amiben a jó és a rossz harcát ezúttal egy többnyire esetlen FBI-ügynök (Tom Hnaks) és a leleményes szélhámos (Leonardo DICaprio) vívja. Utóbbi azt a kétes rekordot mondhatta magáénak a '60-as években, hogy még a 19. születésnapja előtt több millió dollárt csalt össze csekk- és közokirat-hamisítással.

1. 127 ÓRA (2010)

Az egész egy tökéletesen átlagos hétvégének indult Aron Ralston (James Franco) életében. De nyilván nem lenne a film, ha ez így is maradt volna. Bringás kirándulása során lezuhan egy hasadékba, és az esés miatt az egyik keze egy szikla alá szorul. Mivel biztos, ami biztos, senkinek nem szólt előre az egyszemélyes kirándulásáról, így senki nem tudja, hol keresse, és ő sem tud jelezni, hogy bajba került. Így a hasadékban töltött 127 óra alatt lassan szembesülnie kell azzal, hogy ha életben akar maradni, akkor olyan döntéseket kell meghoznia, amik egyébként fel sem merültek volna benne a hétvége előtt.

Szerző: mick

Tetszett a poszt? Lesz még ilyen! Kövess minket a Facebookon is.

komment
Címkék: listák

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomozi.blog.hu/api/trackback/id/tr238556584

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Larry Flynt - a provokátor 2018.04.20. 15:48:54

A mai napig élő legenda (vagy inkább rémálom, döntse el ki-ki maga) - Larry Flynt - életrajzi filmjét fogom ma kritizálni. Könnyű dolgom nem lesz, mert mint a legtöbb néző, én is erősen ellentétes gondolatokkal futottam neki a filmnek. Közben és utána ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása