A 20 legjobb, igaz történet alapján készült film

2016. május 15. 22:53 - Hello Magyarok!

di-apollo-13-13.jpg

Közhely: a legjobb sztorikat mindig az élet írja. És tényleg. Amikor elkezdtem összeszedni, hogy melyek voltak a legjobb olyan filmek, amik igaz történet alapján készültek, úgy terveztem, hogy összeírok egy hosszabb (40-50 tételből álló) listát és ezt szűkítem 10-re. De rájöttem, hogy ez szinte lehetetlen, a 10 ehhez kevés, de talán még a 20 is. Így is kénytelen voltam meghozni olyan kompromisszumokat, amiket teljes joggal kértek majd számon rajtam a kommentekben. Szóval akkor lássuk, hogy melyik a 20 legjobb film sorrendben, amely igaz történet alapján készült:

20. ALI (2001)

10 év minden idők legjobbnak tartott ökölvívójának történetéből. A mindig nagyon realisztikusan ábrázoló rendező, Michael Mann ennyit ragadott ki Muhammad Ali életéből. Az 1964-74 közötti időszak volt az, ami világhírűvé tette Alit (Will Smith). Ekkor változtatta meg vallási okokból születési nevét Cassius Clayről Muhammad Alira, tagadta meg a besorozást a vietnami háború idején, ami miatt eltiltották a boxtól, majd tért vissza diadalmas körülmények között, és egy máig legendás mérkőzésen újra visszahódította a nehézsúlyú világbajnoki címet Kinshasában.

19. LARRY FLYNT, A PROVOKÁTOR (1998)

A hetvenes években Larry Flynt (Woody Harrelson) úgy dönt, hogy jó ez a Playboy, de nem eléggé: van még mit mutatni az embereknek. Ezért aztán megalapítja a Hustlert, ami már cseppet sem szemérmes és van benne minden, ami addig a versenytársakból kimaradt. Csakhogy ennek (de leginkább a hatalmas sikernek) a konkurensek nem igazán örülnek. Sőt, az átlagemberek sem felhőtlenül boldogok.

18. EVEREST (2015)

1996-ban addig szokatlan mennyiségű hegymászó érkezett Nepálba, a Mount Everest megmászására. Néhány évvel korábban Rob Hall, új-zélandi hegymászó kitalálta a fizetős túrákat a világ legmagasabb pontjára és ezt a módszert több társa is átvette tőle. Így szabályos sorban állás alakult ki a csúcstámadás közben. Hall (Jason Clarke) és riválisa, Scott Fischer (Jake Gyllenhaal) végül összefognak, hogy közösen jussanak fel az Everest tetejére a csoportjaikkal, majd onnan épségben vissza az alaptáborba. 

17. ÉLETREVALÓK (2011)

Amikor az ejtőernyős baleset miatt tolószékbe kényszerült milliomos felfogadja segédnek a megrögzött munkakerülő börtöntölteléket, abból sok jó nem sülhet ki. Kivéve, ha ezt a sztorit is az élet rendezi. A furcsa páros egymást neveli az életre, örök barátság alakul ki köztük, és ahogy a film eredeti címének fordítása is mondja: a külvilág számára érinthetetlenek lesznek.

16. AZ ELNÖK EMBEREI (1976)

A Washington Post két újságírója, Bob Woodward (Robert Redford) és Carl Bernstein (Dustin Hoffman) megkapja a szerkesztői engedélyt arra, hogy minden részletet kiderítsenek a Watergate-botrányról és Nixon elnök lemondásának valódi okairól. 

15. A KIRÁLY BESZÉDE (2010)

Volt egyszer egy király, VI. György, aki dadogott és ezért nem is akart király lenni. Aztán mikor országa háborúba keveredett, a királynak (Colin Firth) beszédet kellett volna tartania a rádióban, amelyben háborúba szólítja népét. Mit tehetett volna hát a jó király? Keresett egy beszédtechnikust (Geoffrey Rush), aki cseppet sem hétköznapi módszereivel kihozza belőle az állatot. Vagyis a királyt. Minden idők legemlékezetesebb egy perces királyi szarozása és faszozása összesen 4 Oscart ért. 

14. A BAL LÁBAM (1989)

Szirupmentes ír film egy dublini férfiről, aki számtalan fogyatékossága ellenére megtalálja a boldogságot az életben. A bal lábával könyvet ír, fest és mindezt olyan tehetséggel, amivel az épeket is megszégyeníti. Szokatlan művészete komoly anyagi és társasági sikereket eredményez. Egy igazán szép és emberi történet, melyet mindössze 3 millió dollárból forgattak, és a legjobb férfi főszerepért Daniel Day-Lewis Oscar-díjat kapott.

13. HOTEL RUANDA (2004)

Je suis Ruanda. Ha mostanában történt volna az, amit 1994-ben átélt Ruanda, akkor valószínűleg elöntené a Facebookot ez a felirat. 22 évvel ezelőtt ugyanis a világ egyik legszörnyűbb mészárlása zajlott az afrikai országban, amiről a világ akkor alig vett tudomást. Volt azonban egy ember, aki az általa vezetett hotelben több mint ezer honfitársa életét mentette meg.

12. NAGYMENŐK (1990)

Sokak szerint ez minden idők legjobb maffiafilmje. Ha az alapanyagokat nézzük (rendező: Martin Scorsese, szereplők: Robert De Niro, Joe Pesci Ray Liotta), akkor szinte csak Al Pacino hiányzik közülük. A sztori amúgy nagyjából a szokásos: a fiatal fiú egyetlen reménye, hogy maradandót alkosson az életben, ha felcsap gengszternek. A kezdeti sikerek után aztán persze jöttek a hullámvölgyek. Meg egy Oscar Joe Pescinek, a legjobb férfi mellékszereplésért.

11. ERIN BROCKOVICH - ZŰRÖS TERMÉSZET (2000)

Egy elviselhetetlen természetű munkanélküli nő, Erin (Julia Roberts) jobb ötlet híján egy ügyvédi irodában köt ki. Az egyedülálló anyuka egy napon a telekkönyvi iratok között furcsa orvosi leletekre bukkan. Nyomozása során előbb kiderül, hogy egy kaliforniai óriáscég szennyezi a kisváros vízkészleteit, végül ennek eredményeképpen az USA történetének legnagyobb megítélt peres kifizetésig (333 millió dollár) göngyölíti az ügyet. A film a rendezőnek, Steven Soderbergh-nek meghozta az áttörést, Julia Roberts-nek pedig az Oscar-díjat.

10. AZ ARGO-AKCIÓ (2012)

Hogyan ments ki hat amerikait a forrongó Iránból, amikor mindenki rájuk vadászik? Mondjuk álcázd őket kanadai filmeseknek! A történelem egyik legmerészebb mentési akcióját Tony Mendez (Ben Affleck) eszelte ki és hajtotta végre 1978-ban. A végig feszült és izgalmas film három Oscart nyert, köztük a legjobb film díját is.

9. FROST/NIXON (2008)

A Watergate-botrány után Richard Nixon (Frank Langella) lemondott, és csupán három évvel később, 1977-ben adott interjút egy előre gondosan kiválasztott riporternek, David Frostnak (Michael Sheen). A terv az volt, hogy Frost nincs egy súlycsoportban Nixonnal és a négy estés szópárbaj alatt az egykori elnök tisztázza magát. Csakhogy ez persze teljesen másképp alakult.

8. A BENNFENTES (1999)

Egy film abból az időből, amikor még el sem tudtuk képzelni, hogy milyen lehet egy kávézóban nem rágyújtani. Azóta meg már trendi leszokni. Mondjuk A bennfentes után bizonyára sokan gondolkoznak el a cigizés folytatásán, hiszen a megtörtént esetben az egyik dohányipari cég alkalmazottja (Russel Crowe) egy olyan kísérletről számol be egy újságírónak (Al Pacino), aminek lényege a nikotinra szokás felgyorsítása. Az évszázad legnagyobb dohánygyárak ellen indított perében senki nem kímélt senkit.

7. A UNITED 93-AS (2006)

A United 93-as az a járat volt, amely 2001. szeptember 11-én nem ért célba, mert az utasok megtámadták a gép eltérítőit, és a pilóta végül a földnek vezette a gépet. A történet valós időben játszódik, arról a 90 percről szól, amit a gép a levegőben töltött. Végig roppant feszült, indulatokkal és érzelmekkel teli film, aminek külön erőssége, hogy javarészt ismeretlen színészek alakítják a szereplőket, így még inkább olyan érzésünk van, mintha valóban azt látnánk, ami ott és akkor történt.

6. SCHINDLER LISTÁJA (1993)

Oskar Schindler (Liam Neeson) Krakkóban, majd később a cseh-lengyel határon üzemeltetett gyárában nagyjából 1200 zsidó életét mentette meg a II. világháború idején, pusztán azzal, hogy alkalmazta őket. A német üzletember és titkára, Itzhak Stern (Ben Kingsley) történetéből Steven Spielberg rendezett 7 Oscar-díjat nyerő filmet.

5. APOLLO 13 (1995)

Mi a legjobb dolog, amit várhattunk egy olyan expedíciótól, aminek nevében a 13-as szám szerepel és a kilövési idejét is helyi idő szerint 13 óra 13 percre időzítették? Talán egy remek filmet. És ez így is lett. Minden idők egyik legszerencsétlenebb űrutazását a kapitány (Tom Hanks) és a legénység végül ép bőrrel megúszta, történetükből pedig Ron Howard rendezett Oscar-díjakat nyerő filmet.

4. SPOTLIGHT - EGY NYOMOZÁS RÉSZLETEI (2015)

2001-ben új főszerkesztő érkezett a Boston Globe-hoz, aki egy hétvégi jegyzet nyomán arra utasítja a lap oknyomozó újságíróit, hogy járjanak utána a városban egy katolikus pap által elkövetett molesztálási ügynek. Az addig többnyire közepesen érdekes témákat feldolgozó rovat, a Spotlight munkatársai (Rachel McAdams, Michael Keaton, Mark Ruffalo) egy sokkal nagyobb és sötétebb titok nyomába ered, melyben egyre csak szaporodnak az egyház által eltitkolt esetek. A nyomozásért a Spotlight munkatársai 2003-ban Pulitzer-díjat nyertek, a történetből készült film 2016-ban a legjobb filmnek járó Oscar-díjat kapta meg.

3. A BUKÁS - HITLER UTOLSÓ NAPJAI (2004)

Amikor már mindenki tudta, hogy Berlin el fog esni, Hitler még akkor is a háború megnyerésére készült. Hiába mondták neki hívei, hogy hagyja el a várost, végig a bunkerben volt, egészen a feleségével közösen elkövetett öngyilkosságig. Oliver Hirschbiegel filmjében Hitler (Bruno Ganz) esendőbb, szánalmasabb, megtörtebb és hétköznapibb, mint valaha. 

2. KAPJ EL, HA TUDSZ! (2002)

Steven Spielberg filmjét nehéz kategorizálni. Vígjátéknak helyenként komoly, drámának viszont sokszor túl vicces. Mondjuk azt, hogy ez egy film, amiben a jó és a rossz harcát ezúttal egy többnyire esetlen FBI-ügynök (Tom Hnaks) és a leleményes szélhámos (Leonardo DICaprio) vívja. Utóbbi azt a kétes rekordot mondhatta magáénak a '60-as években, hogy még a 19. születésnapja előtt több millió dollárt csalt össze csekk- és közokirat-hamisítással.

1. 127 ÓRA (2010)

Az egész egy tökéletesen átlagos hétvégének indult Aron Ralston (James Franco) életében. De nyilván nem lenne a film, ha ez így is maradt volna. Bringás kirándulása során lezuhan egy hasadékba, és az esés miatt az egyik keze egy szikla alá szorul. Mivel biztos, ami biztos, senkinek nem szólt előre az egyszemélyes kirándulásáról, így senki nem tudja, hol keresse, és ő sem tud jelezni, hogy bajba került. Így a hasadékban töltött 127 óra alatt lassan szembesülnie kell azzal, hogy ha életben akar maradni, akkor olyan döntéseket kell meghoznia, amik egyébként fel sem merültek volna benne a hétvége előtt.

Szerző: mick

Tetszett a poszt? Lesz még ilyen! Kövess minket a Facebookon is.

48 komment
Címkék: listák

A bejegyzés trackback címe:

http://hellomozi.blog.hu/api/trackback/id/tr368556584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

mof 2016.05.17. 01:34:49

Kár, hogy a post szerzője nem látta a Touching the Void című alkotást...

Csigataposó 2016.05.17. 02:41:03

@mof: Vagy a Blindside-ot. Meg a rangsor is helyenkent eleg furcsa, mondjuk a 2-6 az ugy nagyjabol nalam is ez.

De Kevin Kostneres JFK is bennem maradando nyomot hagyott, meg volt par feka polgarjogi film is nagyon utos Martin Luther Kingrol. Legalabbis Argo, meg 128 ora nalam siman kiszorult volna 20-bol. Es Larry Flynt is 8. korul lenne, Woody Harelson zsenialis benne. De hat izelesek es pofonok.

Meg volt meg par jo habours film: Hid tul messze volt, halal otven oraja (ok ez mar eleg szegrol vegrol igaz torentet), leghosszabb nap.

victor vacendak 2016.05.17. 05:15:52

Néhány film itt fikció igazából, mert senki sem tudja, hogy pontosan mi történt. Megint más film a valósághoz képest teljesen másként mutatja be a dráma kedvéért a történteket...
Sokan írták, hogy mennyi jó film van, hasonló háttérrel és nyilván ez szubjektív lista, de valahogy értelmetlen, mert a listázás szempontja nem teljesen világos és a Titanic (mely elég hiteles és agyondíjazott film is) nélkül elég vérszegény is.

Kelly és a szexi dög 2016.05.17. 06:56:44

Ennél komolyabb filmes blogok is vannak...

xlngx 2016.05.17. 07:54:22

Nehogy mar egy felejtheto 127 ora jobb legyen mint a Nagymenok. Szeretem az ilyen listakat.

nagyondurva 2016.05.17. 07:55:02

A Gorillák a ködben igazán belefért volna a listába.

elemes 2016.05.17. 08:15:23

@Byk001:

Ó, sok film van, ami igaz történet alapján készült, és nem került fel a listára.
Például
- a bloggernek nem jutott eszébe
- nem látta
- nem tetszett neki

A listából kirajzolódik egy ízlés, ami nem ugyanaz, mint az enyém. De ez nem baj :)

elemes 2016.05.17. 08:17:49

@xlngx:

Lehet, hogy a Nagymenők jobban megcsinált és eljátszott "film", de a 127 óra megdöbbentőbb dolgot mutatott be.

Róóbert 2016.05.17. 08:26:32

És a Pain and Gain? :)

gorillaso 2016.05.17. 08:37:54

@mof: Helyette az Everest ami viccesen gagyi (sokkal jobbat érdemelt volna a story). A Nordwand is sokkal jobb, realisztikusabb, a Végtelen érintése is jó (aki mászik tudja melyik van közel).

chocco channel 2016.05.17. 08:43:00

A nagymenok a vilag legjobb filmje es szamomra furcsa, hogy nem a lista elejen van. A tobbivel egyebkent nagyjabol egyetertek.-)

advocate1 2016.05.17. 08:43:43

K-19 Atomcsapda (widovmaker)

agytörzsy prof 2016.05.17. 08:51:43

Nem tudom, hogy a Fegyvernepper (Lord of War) esetében mennyire igaz, hogy valós történeten alapul, de mindenképpen helyet érdemelt volna ezen a listán.

Kalocsai Tamás 2016.05.17. 08:53:21

És a Csillagok háborúja???? Sehol?!! XD XD XD

gyerek 2016.05.17. 09:19:39

@victor vacendak: A Titanic nagyon nem hiteles.

gchg 2016.05.17. 09:23:56

Életben maradtak...

Ya Basta! 2016.05.17. 09:35:56

Argo valos tortenete teljesen mas.
Annyi koze van a valodi tortenethez, mint a St. Tropes-i csendor sztorijai, tehat kabe volt egy feleszu rendor a francia rendorsegnel del-Franciaorszagbban.

Bellagio 2016.05.17. 09:36:51

Anno a nagy hype-nak koszonhetoen megneztem a Kitaly beszedet. Hat nem kellett volna, dogunalom, WTF.

Ya Basta! 2016.05.17. 09:36:52

@Ya Basta!: jah es egyebkent meg az Argo ugynokei Kanadaiak voltak, nem Amerikaiak.. ennyi.

victor vacendak 2016.05.17. 09:37:40

@gyerek: miért nem? Mert Kate és Jack nem létezett?

trev 2016.05.17. 09:46:33

@Róóbert: Kötelező, nálam mindent visz. :-D

Granderius 2016.05.17. 09:50:56

Ha már említetek háborús filmeket, mindenkinek csak ajánlani tudom a Harcosok szövetségét. Az egyik legjobb film a kategóriájában, csak kevésbé ismert, mert koreai.

el periodista 2016.05.17. 09:54:45

Szerző vajon látta az Elnök embereit?
Ne arra kapnak engedélyt, hogy felderítsék a Watergate-botrány kapcsán a történteket, hanem ők maguk derítettek fényt a Watergate-botrányra.

Mindenféle szubjektivitást félre téve: a The Right stuff nagyon hiányzik innen.

dr. mesterséges színezék 2016.05.17. 10:15:43

Ray

Ahhoz, hogy egyáltalán említem, hozzátartozik a vallomás, hogy nem nagyon szívelem a zenés filmeket, mert vagy filmet nézek, vagy zenét hallgatok.

sage5 2016.05.17. 10:18:37

Ne farasszatok mar ezzel a Nagymenok a legjobb film valaha dumaval.
Az az 1200. Valoban tokeletesre megcsinalt gengszterfilm, de a 127 sokkal dramaibb szerintem. Legalabbis szamomra (is) sokkal nagyobb hatassal volt, mint de niroek amugy tenyleg hiteles kemenykedese. Eleg beszukult latasmodra utal akinek ezzel merul ki a topfilm kategoria.

A lista parades amugy, szamomra csak az Atomcsapda hianyzik belole elso ranezesre, de az a top 5 bol.

A The Right Stuff szerintem is nagyon jo film, de nekem errol a listarol nem hianyzik. 20 + os helyezes.

axolotl77 2016.05.17. 11:10:27

Én biztos beleírtam volna "A leggyorsabb Indian"-t:

www.imdb.com/title/tt0412080/

csima 2016.05.17. 11:11:34

@gyerek:

így van.
egy csomó filmnek csak az inspirációja "megtörtént esemény," sőt: csak a marketingje.
az összes politikai krimit és gengszterfilmet be lehetne rakni a titanic mellé.

Roan 2016.05.17. 11:26:27

Az Alin kívül vannak még sportfilmek, amelyek nálam befértek volna, pl. a Mark Wahlberg-féle Legyőzhetetetlen, de ott vannak a nálunk kevésbé ismert, kedvelt baseball filmek is, mint a Moneyball, One Million Dollar Hand. Az első afroamerikai sportolókról/karrierekről szóló zsánerfilmek kicsit nyálasak, de a Men of Honor egészen jó darab lett. Továbbá ajánlani tudom a Compliance c. filmet, mert teljesen megdöbbentő a sztori, és utánaolvasva kiderült, hogy szinte szó szerint fedi a valóságot.

mickeyknox 2016.05.17. 11:57:28

into the wild? alive?

pumpampim 2016.05.17. 12:21:13

Kimaradt A csigabiga es batkamano.

Lady Ann 2016.05.17. 12:46:56

@gorillaso: A Touching the Void inkább dokumentum film, kb. rekonstruálták, hogy mi hogy történt, míg a Everest alapul vett egy könyvet és csinált egy játékfilmet. Ha jól értem, itt most a megtörtént eseményeken lapuló filmeket vette elő a posztoló, nem a dokumentumfilmeket.

xlngx 2016.05.17. 13:09:26

@sage5: Ne itelkezz mas izlese felett, mert a film eleg szubjektiv. En filmben elegge mindenevo vagyok de nekem a 127 ora se nem volt dramai se nem volt szorakoztato, nem a tortenet miatt hanem a film miatt. Mig a Godfellast az ember egy percig sem unja. Nalam az Into the wild is egy nagyon jo film, sokkal jobb mint a 127 ora es fe lsem kerult a listara, es sokan nem szeretik, ra mmegis nagy hatassal volt. Szoval nekem ne mond hogy az hogy a godfellast jonak tartom attol beszukult vagyok.

sage5 2016.05.17. 13:17:41

@xlngx: az a beszukult aki a godfellast minden mas film ele helyezi, meg egy ilyen listan is. Ha nem inged ne vedd magadra

sage5 2016.05.17. 13:23:56

@xlngx: es hozzateszem mig a 127 nek meg az into the wild nak is sokkal kezenfoghatobb valosagalapja van mint barmilyem mestersegesen dramatizalt gengszterfilmnek. Mint valaki korabban irta a politikai krimik meg a gengszterfilmek kb a titaniccal vannak egy helyen ezen a listan. Amugymeg kulon kiemeltem h mindentol fuggetlenul a godfellas egy nagyon jo film.

Poppy-Seed 2016.05.17. 13:31:39

Touching the Void - kötelező!

BéLóg 2016.05.17. 14:23:57

Das Boot? Black Hawk Down ?(Utóbbi Oscar díjas is egyébként.) A Patkánykirály?

Meg egy tucat háborús film megtörtént események alapján?

Simán lehetne tíznél több külön kategória is benne húsz-húsz filmmel, szvsz.

gyerek 2016.05.17. 14:40:00

@victor vacendak: Mert ami miatt bekövetkezett a katasztrófa nem jelenik meg benne, és a kevés valós karakter, ami szerepel benne (kapitány, kapitány helyettes) mondjuk pont ellentétei voltak a valóságban a filmben ábrázoltnak. Egyébként meg ez csak egy kontextusa egy giccses szerelmi történetnek, ez alapján a Gyilkosság az Orient expresszen is felmerülhetett volna ugyanígy, ráadásul jobb film is.

gyerek 2016.05.17. 14:45:29

@csima: Hát kábé. Fura is ez a lista. Akkor már az Angol betegnek is lehetne helye, Almásy tényleg létező személy volt, még hasonló kakákat is kavart, mint a filmben, igaz a többi már színezék :)

gizmo26666 2016.05.17. 22:58:36

A Schindler listáját muszáj volt rárakni? A Sztálingrád jobban megérdemeléte volna azt a helyet.

victor vacendak 2016.05.18. 06:27:57

@gyerek: mármint, hogy mi nem jelenik meg a filmben? A jéghegy? Vagy az, hogy a hajó rosszul volt megtervezve és talán a szegecsek minősége is rossz volt? Vagy mi? Nem értelek. A filmben sokkal több valós karakter volt, mint, amit írsz. És el kell, hogy keserítselek, ha jobban utánanézel, mindenki úgy viselkedett (legalább is a sok elérhető tanúvallomás, doku-regény szerint), ahogy a filmben volt. És maga a hajó megsemmisülése is pontosan jelent meg a filmben. Cameron találta meg a roncsot, és volt vagy tucatnyi szakértő az oldalán. Az Orient-expressz esetében nem mondhatod azt, hogy a történetnek egy valós esemény a háttere. Nem is értem a hasonlatodat...

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu