10+1 Londonban játszódó film

2016. május 30. 20:32 - Hello Magyarok!

london.png

London. A második legnagyobb magyar város. Egy igazi multikulti hely. Kulturális jelentőségét az is jól mutatja, hogy több tucatnyi filmben szerepel. Piros buszok, óriáskerék, Big Ben... mind, mind felbukkannak a vásznon. Most következzen egy nagyon szűk, szubjektív válogatás, ami részben, vagy teljes egészében Londonban játszódik! Jöjjön hát a királyi család, jöjjenek a kémek, piti bűnözők és átlagemberek, akik mind az angol főváros hírnevét öregbítik!

1. Kingsman: A titkos szolgálat (2014)

    Rendező: Matthew Vaughn  

A Kingsman: A titkos szolgálat tavaly robbantott a magyar mozikban. Az eredetileg egy képregényből készült film főszereplője Töki (Taron Egerton), aki London egy nem túl felkapott részén él anyjával és annak bunkó, erőszakos barátjával. Nem csoda hát, hogy sittre kerülne, ha épp nem jelenne meg a múltból egy szupertitkos ügynök, Harry (Colin Firth), hogy segítsen. Kémet farag a fiúból. A kiképzés során persze előjönnek a társadalmi különbségek a szegény negyedben felnőtt Töki és az elit iskolákban nevelkedettek között. Ám ez sem akadályozza meg abban, hogy szétüsse a beszédhibás főgonosz, Valentine (Samuel L. Jackson) arcát. A film templomban játszódó vérengzése klasszikus darab, kötelező megnézni!

2. Harry Brown (2009)

    Rendező: Daniel Barbel

A Harry Brown talán egy kevésbé ismert film, de történetét tekintve teljes egészében London Heygate Estate negyedében játszódik. Harry (Michael Caine), egy volt haditengerészeti veterán, nyugdíjas éveit éli ebben a régen jobb napokat látott, azonban most bűnbandák által lepusztított városrészben. Egyetlen szórakozása, hogy összejár öreg barátjával. Ám amikor egy utcai banda megöli barátját, Harry elhatározza, hogy rendet tesz a környéken. És nem válogat az eszközökben. Ha a sztoriról sokaknak a Bosszúvágy filmek jutnának eszébe Charles Bronson-al, nem sokat tévednek. Az alapötlet nem túl eredeti, de a lényeg Caine játékán és az erős hangulaton van, amit Plan B zenéje fest alá hatásosan.

3. Sherlock Holmes 2. – Árnyjáték (2011)

    Rendező: Guy Ritchie

Igen, igen, Sherlock Holmes a viktoriánus London utcáit járja. Otthonát mindenki ismeri: 221B, Baker Street. Kevés filmes személy kapcsolódik annyira a városhoz, mint ő. Guy Ritchie 2009-ben forgatta le az első részt, amit 2011-ben követett a folytatás. Az Árnyjátékban Sherlock (Robert Downey Jr) ősi ellenfelével, Moriarty professzorral (Jared Harris) veszi fel a harcot. Ebben most is hű társa, Dr. Watson (Jude Law) segít neki. Csavaros bűnügyek, szuperokos és könyörtelen ellenfél, látványos akciók és finom humor. Very British!

4. Blöff (2000)

    Rendező: Guy Richie

És ha már Guy Ritchie, nem mehetünk el szó nélkül a londoni alvilágban játszódó filmje mellett. A Blöff nem más, mint egy fekete komédia, amolyan tévedések vígjátéka. Egy modern Rejtő Jenő sztori. A történetet egy kisstílű illegális bokszmenedzser, Török (Jason Statham) meséli el nekünk. A bonyodalom egy 86 karátos gyémánt körül szerveződik, és természetesen megjelenik a londoni alvilág összes szennyes arca. Aki látta, annak elég annyit mondani: Négyujjú Franky, Penge Borisz vagy Golyófogú Tony. Aki pedig nem látta, az nagyon sürgősen nézze meg. És hogy itt miért nem A ravasz, az agy és a két füstölgő puskacső szerepel? A választ Brad Pitt adja meg.

5. Skyfall - 007

    Rendező: Sam Mendes

James Bond. Ha rendeznénk egy versenyt, ami arról szólna, hogy mondj gyorsan valamit, ami először eszedbe jut Angliáról, a 007-es ügynök biztos ott lenne az első ötben.  A történet 1962-ben kezdődött a Dr. No-val, hogy 54 évvel később még mindig köztünk legyen a britek supercool ügynöke. Az elkészült 25 filmben (az 1967-es Casino Royalt nem szokták bele számolni) számtalan helyszínen forgatták, hiszen az egzotikus tájak hozzátartoznak a Bond filmekhez. De ne felejtsük el, hogy James Bond munkahelye mégiscsak London, az MI6 épülete, aminek címe 85 Albert Embankment, Vauxhall. A Skyfall nem csak a modern kor egyik legjobb része, ahol Bond (Daniel Craig) és M (Judy Dench) múltjában is turkálhatunk, de itt robbantják szét (nem először persze) látványosan az MI6 székházát is. 

6. V mint Vérbosszú (2005)

    Rendező: James McTeigue

A film a zsarnokságról, az elnyomásról, a média agymosásáról és a totális hatalomról szól. A cselekmény a nem túl távoli, elképzelt Londonban játszódik, ahol Adam Sutler (John Hurt) gyakorolja a hatalmat. Elve a ne kérdezz, ne kritizálj, ne gondolkodj, a párt mindent tud. Fiktív terroristákkal riogatja a polgárokat, akiktől persze meg is védi őket. Ezen a helyzeten akar változtatni V (Hugo Weaving) aki Evey-vel (Natalie Portman) az oldalán Guy Fawkes álarcában próbál igazságot tenni. Guy Fawkes volt egyébként az a lázadó, aki 1605-ben fel akarta robbantani az angol parlament épületét. Ebből már gondolhatjuk, hogy V nem feltétlenül közéleti diskurzussal szeretné céljait elérni.

7. Egy fiúról (2002)

    Rendező: Chris Weitz

Will (Hugh Grant) egy 38 éves, szupermenő, de eléggé semmirekellő londoni csávó. Se gyerek, se feleség, se munka. Ugyanakkor fasza lakás, pénz, ruhák, apja által örökölt folyamatos pénzellátás és nők. Valamint még több nő, amikor rájön, hogy a magányos anyák kimeríthetetlen lehetőséget adnak a felelőtlen csajozásra. Ám ebbe a jól működő rendszerbe akad bele porszemként egyik futó kalandjának barátnője és annak 12 éves gyereke, Marcus (Nicholas Hoult). A film a két „férfi” kapcsolatának alakulásáról szól. Arról, hogyan lesz egy gyerekes felnőttből férfi és egy problémákkal küzdő felnőttes gyerekből ismét kisfiú. Mindehhez természetesen itt is London szolgáltatja a díszletet.

8. Sztárom a párom (1999)

    Rendező: Roger Miche

Íme egy film, amit talán még az is látott, aki azt gondolja, hogy nem. Ki nem álmodott volna fiatalon arról, hogy a véletlen összehozza egy hírességgel, aki okos, híres és gyönyörű. Igazi népmesei sztori a szegény emberről, aki elnyeri a királylány kezét. Will Tacker (Hugh Grant), a London nyugati részén elterülő Notting Hill bohém negyedében vezeti útikönyveket áruló boltját. Élete az átlagosnál is átlagosabb. Míg egy nap be nem téved az üzletébe a csodás hollywoodi színésznő, Anna Scott (Julia Roberts). Innen pedig kezdetét veszi a hol vicces, hol szomorú, de végig nagyon kedves love story, ami megállíthatatlanul robog a happy end felé. Igazi klasszikus, romantikusoknak kötelező darab!

9. Bridget Jones naplója (2001)

    Rendező: Sharon Maguir

Apropó klasszikusok, a Bridget Jones naplója rengeteget tett azért, hogy a kétezres évek elején beszivárgott a köztudatba a szingliség mint társadalmi jelenség. Bridget (Renée Zellweger) egy 32 éves, egyedülálló nő. Van munkája, pénze, lakása, de nincs tartós párkapcsolata. Rájön, hogyha így folytatja életét, akkor kövéren, egy üveg bor társaságában fog meghalni, és tetemét farkaskutyák fogják széthúzgálni. Beleveti hát magát a férfivadászatba. Két jelentkező is akad: Daniel (Hugh Grant), a jóképű, szexis szoknyavadász és Mark Darcy (Colin Firth), a kissé esetlen, béna pulcsikat hordó, de becsületes férfiú. Nem marad el a filmből a humor, de kellemetlen helyzet is akad bőven ebben az ezredfordulós londoni sztoriban.

10. A királynő (2009)

      Rendező: Stephen Frears

Egy Londonról szóló válogatásból nem maradhat ki az egyik legbritebb dolog, maga a királyi család. A film Diana hercegnő tragikus párizsi balesete és halála után kialakult monarchikus válságról szól. II Erzsébet (Helen Mirren) és családja elvonul vidéki birtokára. Tony Blair (Michael Sheen), az akkori miniszterelnök többszöri kérésére sem hajlandó elfogadni, hogy mi történik közben Londonban a népével, és egy hétig nem utazik vissza a Buckingham palotába. Ám végül be kell látnia, hogy mai világunkban a monarchiának is változtatni kell a szokásain, különben könnyen eltűnhet a történelem süllyesztőjében. God save the Queen!

+1. Támadás a Fehér Ház ellen 2. -  London ostroma (2016)

       Rendező: Babak Najaf

A végére pedig talán a legostobább, legidétlenebb című film, amiben fél London elpusztul. No comment! 

Szerző: Halász Tibor

Tetszett a poszt? Lesz még ilyen! Kövess minket a Facebookon is.

Eredeti cikk: 10+1 Londonban játszódó film

komment
Címkék: listák

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomozi.blog.hu/api/trackback/id/tr438751010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása