A 11+3 legjobb focis film

2017. április 14. 23:19 - Hello Magyarok!

gallery_movies-united-passions-gerard-depardieu.jpg

11+3? Ez meg miféle kretén cím? - kérdezhetnéd teljes joggal. A magyarázat: egy focicsapatban 11 játékos kezdi a meccset és három cserelehetősége van az edzőnek. Ennyi. (De így legalább megúsztam, hogy percekig azon izzadjak, hogyan kezdjem el ezt a posztot, ami mindig a legnehezebb része.) Akkor tehát nézzünk focit - csak egy kicsit másképp.Ne egy meccset a tévében, hanem vegyük számba azokat a filmeket, amik kedvenc sportágunkról szólnak. Legyen szó dokumentumfilmről, vígjátékról vagy egy popcorn moziról, kivétel nélkül mindegyikben központi téma a labdarúgás. Minden szempontot figyelembe véve szerintünk ezek  a focis filmek sikerültek eddig a legjobban:

Csere 3.: Régi idők focija (1973)

Hogy a fenébe tehetnénk meg Minárik Edével és a Csabagyöngye SC-vel, hogy lemaradjon egy ilyen listáról? Nyilván sehogy. Pedig nagy meccset vívott fejben a film A csodacsatár című 1956-os, szintén magyar alkotással, de aztán úgy döntöttünk, hogy Puskásról úgyis lesz még szó a posztban, Minárik Edéből viszont csak egy van. És filmszatíra meg börleszk sem került a listára ezen a Régi idők fociján kívül. Úgyhogy akkor kezdésnek ismerkedjünk meg a mosodással, aki felteszi arra az életét, hogy a Csabagyöngyét bejuttassa az első osztályba. Mert - ahogy a film legismertebb idézetében is elhangzik - kell egy csapat!

Csere 2.: The Two Escobars (2010)

A világ leghíresebb kokainbárója és a világ leghíresebb öngólja - azaz Pablo Escobar és Andrés Escobar sorsa és története, a kilencvenes évek elejének egyik legjobb korrajza Kolumbiáról (már persze ha nem számoljuk ide a Narcos című sorozatot, de ez itt inkább egy focifilmes cikk akar lenni). Akkoriban a nagy bűnszervezetek szinte mindegyikének megvolt a saját focicsapata Kolumbiában, Pablo Escobaré a medellini Atletico Nacional volt. A csapat játékosa volt a drogbáróval csupán csak névrokonságban álló Andrés Escobar, aki az 1994-es világbajnokságon öngólt rúgott az amerikaiak ellen - ezzel Kolumbia válogatottja kiesett. A focistát néhány héttel később lelőtték, gyilkosa pedig azóta már ki is szabadult a börtönből - jó magaviseletének köszönhetően... A gyilkossághoz Pablónak nem volt köze, hiszen ő már a Föld alól nézte végig vébét is: 1993 decemberében egy háztetőn, menekülés közben lőtték agyon.

Csere 1.: A közös szenvedély (United Passions - 2014)

Divat ezt a filmet a szarig lehúzni (az IMDb-n is csak 2,1-es átlaggal bír, 3465 szavazat után) de a helyzet az, hogy kevés olyan mozi készült, ami a focitörténelem bemutatására vállalkozott volna. És persze tudjuk, hogy ki finanszírozta ezt a filmet (FIFA, de leginkább Sepp Blatter), meg azt, hogy jónéhány ferdítés van benne, de akkor is: ha belepusztulok sem jut eszembe egy másik átfogó futballhistóriás játékfilm. Márpedig ha így nézem, akkor ez egy igazi hiánypótlás volt, más kérdés, hogy mi van/volt a hátterében, és hogy milyen egyéb célokat szolgált. Aki szereti a focit, nem hagyhatja ki a FIFA és a világbajnokságok történetéről szóló (propaganda)filmet, egyszer legalábbis mindenképpen ajánlott darab.

11. Az elátkozott Leeds United (The Damned United - 2009)

Egy film, ami végre nem a játékosok, hanem az edzők életét mutatja be. Brian Clough Angliában egy igazi legenda, még szobrot is emeltek neki. A Derby County edzőjeként lett ismert és sikeres, majd a kor legjobbjához, a Leeds Unitedhez szerződött. Itt azonban csúnyát bukott: szezon közben leváltották, majd innen került a Nottingham Foresthez, ahol csodát csodára, kupát kupára halmozott. A máig egyik legnagyobb edzőként tisztelt Clough borzasztó nehéz ember volt, állítólag még annál is jóval nehezebb, mint ami lejön a filmből.

10. A Csodacsapat (Les Seigneurs - 2012)

Azt már jó ideje tudjuk, hogy a franciák különösen erősek jó vígjátékok készítésében (ha nem, akkor érdemes elolvasni ezt: 10 francia vígjáték, amit mindenképpen látnod kell). A Csodacsapat pedig egy tényleg elég jól sikerült darab, amiben az egykor az ország legjobbjaként ünnepelt, mára lecsúszott alkoholista kiöregedett labdarúgó egy utolsó esélyt kap az élettől: börtön helyett egy kis szigetre száműzi a bíró, ahol a helyi konzervgyár csapatát kellene kivakarni a szarból. A kétballábas, esetlen helyiek láttán az egykori világsztár gyorsan rájön: szólnia kell korábbi válogatott csapattársainak, hogy erre a szezonra igazoljanak a kiscsapathoz, és így (talán) sikerrel vehetik az akadályokat. Jönnek is a csapattársak, akik szinte mindent megtestesítenek, amit a profi focistákról gondolnak az emberek, igazi sztereotípia-parádé másfél órában.

9. Maradona - Kusturica filmje (Maradona by Kusturica - 2008)

Miért annyira érdekes személyiség Diego Armando Maradona, hogy egy szerb filmrendező nyakába vegye a világot és filmet készítsen az életéről? Oké, a világ egyik valaha volt legjobb focistája, ez tény. De hát hány ilyen labdarúgót tudnánk most kapásból felsorolni? Na ugye. Viszont Maradona egy örök lázadó, Che Guevara tetoválással a vállán, Castro barátjaként és masszív kokainfogyasztóként is sokat tett azért, hogy állandó téma legyen a sportújságokban pályafutása befejezése után is. Na és az a két gól a '86-os vébén? Az egészen biztosan beírta őt a labdarúgás legnagyobb alakjai közé. Kusturica filmje pedig ezt az egész furcsa mixet testközelből mutatja meg.

8. Menekülés a győzelembe (Victory - 1981)

Ez az a film, amiről szinte mindenki tudja, hogy az egykori MTK-pályán forgaták, szerepel benne Pelé, Michael Caine és Sylvester Stallone, a témája valami focis dolog, viszont nagyon kevesen látták. Pedig érdemes rászánni egyszer azt a közel két órát. Egyrészt azért, mert az előbbieken kívül játszik még a filmben Max von Sydow, Bobby Moore, Egervári Sándor (!!!) és Gera Zoltán (nem, nem az, hanem a közelmúltban elhunyt színész) és a sztori is nagyon jó: a nácik 1943-ban futballmeccset rendeznek a hadifoglyok és a saját csapatuk között. A foglyok úgy tervezik, hogy félidőben megszöknek, de végül úgy döntenek, hogy mégis végigjátsszák a meccset, mert 1:4 az állás. 

7. Zidane: egy XXI. századi portré (Zidane, un portrait du 21e siècle - 2006)

Ha ez a film a lista első helyén lenne, senkinek nem lehetne egy szava sem. A foci soha nem volt annyira testközeli, mint amilyen ebben a dokumentumfilmben. A készítők 2005. április 23-án rögzítették 17 kamerával a Real Madrid-Villarreal meccsen Zinedine Zidane minden pillanatát. És ezen kívül (szinte) semmi mást. Úgy nézhetsz végig gyakorlatilag valós időben egy focimeccset, hogy közben fogalmad sincs, mi történik a pályán, csak nézed közben a világ egyik legjobbjának minden rezdülését, esését, kelését és köpését (utóbbiból elég sok van). Ilyen a profi foci belülről, ott ahol, igazán történik - a pályán és a játékos fejében.

6. Csavard be, mint Beckham (Bend It Like Beckham - 2002)

"Talán kis ország vagyunk, de egyben nagy is. Itt van otthon Shakespeare, a Beatles, Sean Connery, Harry Potter. David Beckham jobb lába... és a bal lába is, ha már itt tartunk." - hangzik el az azóta sokat idézett mondat az Igazából szerelemben a miniszterelnököt alakító Hugh Grant szájából. És mennyire igaza van! Túl azon, hogy ha a mondat szó szerinti jelentését elemezzük, nem lehet belekötni, de számunkra most a Beckhammel kapcsolatos rész különösen érdekes: ő az a focista, aki a lábáról, még inkább a beadásairól, talán ennél is inkább a feleségéről lett közismert. A világ egyik legjobb rúgótechnikával megáldott focistája, aki a sorsdöntő meccseken azért rendre csődöt mondott egy olyan filmhez adta a nevét, ami a női fociról szól és aminek hatására sok lány kezdte el rúgni a labdát.

5. Puskás Hungary (2009)

A Puskás és a Hungary szavak összeforrtak. Az Aranycsapat legendás támadója a leghíresebb magyar, még azok a külföldiek is minimum hallották a nevét, akik azt sem tudják, hogy eszik vagy isszák a focit. Tehetségéhez csak a legnagyobbakat lehet mérni: Pelét, Messit vagy Maradonát. Teljesen természetes volt tehát, hogy előbb-utóbb egy átfogó dokumentumfilm készül Puskás Öcsi életéről. A film olyannyira jól sikerült, hogy moziban is kiválóan élvezhető darab lett, de azért - mint a legtöbb dokumentumfilmet - ezt is a tévében vagy monitoron lehet igazán élvezni, ahol egy-egy küönösen érdekes részt vissza is tudunk pörgetni. Márpedig ebben a 116 percben jópár ilyen pillanat akad.

4. "...és Mészöly Kálmán, a kapitány" (1981)

A mára jobblétre szenderült Filmmúzeum nevű egykori tévécsatorna egyik legnagyobb eredménye volt, hogy egy ország ismerhette meg ezt a filmet. Meg azért a Trollfocinak és elévülhetetlen érdemei vannak ebben, a BDSRSTNT. László György filmje a '81-es magyar válogatott egy teljes napját kíséri végig (október 31.), melynek csúcspontja az esti, Norvégia elleni világbajnoki selejtező. Ha az akkori szövetségi kapitány, Mészöly Kálmán végiggondolta tudta volna, hogy ebből a portréfilmből mi sül majd ki, biztosan nem vállalta volna azt, hogy a sorsdöntő meccsen, mindössze néhány méterre a kispadtól végig rögzítse az operatőr az eseményeket. Ami biztos: kevesen tudnak ilyen választékosan káromkodni és taktikai utasításokat adni (már amennyiben ezeket nevezhetjük annak), mint az akkori szövetségi kapitány.

3. Egy férfi, egy nő és egy focicsapat (Fever Pitch - 1997)

Érthetetlen, hogyan sikerült ezt a magyar címet kiizzadni magából az ezzel a feladattal megbízott szakembernek. Ez a film ugyanis nem más, mint a focis könyvek egyik alfájának és omegájának számító Nick Hornby-féle Fociláz című kötetnek a filmváltozata. A feladat tehát mindössze annyi lett volna, hogy ezt a hét betűt (F-O-C-I-L-Á-Z) adja le javasolt filmcímnek az illető, ehelyett azonban jött ezzel a sületlenséggel. Na, mindegy. Akinek van kedvenc klubja és a hétvégéit is ehhez igazítja, az tudja, hogy miről szól ez a film, amit Arsenal-szurkolóknak különösen javaslunk (és ezzel párhuzamosan Tottenham-rajongónak egy kicsit kevésbé). A könyv azért jobban sikerült, és a dobogós helyezés is inkább ennek szól...

2. Huligánok (Green Street Hooligans - 2005)

Amikor Frodó megszereti a focit. Őszintén szólva jobb főszereplőt is választhattak volna a Magyarországon Hulignok címen bemutatott filmnek, mint Elijah Wood-ot, aki két évvel korábban még A gyűrűk ura trilógia Balázs Pali-frizurás hobbitjaként hurcibálta A-ból B-be az Egy Gyűrűt, de sebaj. Egy idő után elfelejtjük neki az előző szerepét. Annál is inkább, mert a film egyfajta nemes bosszú is egyben azon az országon, ahol a focit 'soccer'-nek hívják, és egy tojáslabdás játékot neveznek 'football'-nak. Ebben a majdnem két órás filmben ugyanis Frodó Elijah Wood egy harvardi diákot alakít, akit átpaterolnak Angliába. Itt aztán beleszeret a fociba, de még inkább a fociszurkolásba. Az angol B-közepek összecsapásait olykor elég naturalisztikusan sikerül ábrázolni, de hát ez van: valami ilyesmi lehet a valóságban a West Ham United, a Millwall vagy éppen a Tottenham Hotspur szurkolóinak meccs előtti/utáni balhézása.

1. Góóól-trilógia (Goal! I-II-III. - 2005, 2007, 2009)

Talán ez a legkomplexebb focis film. Három rész, három különböző szituáció, és egy játékos pályafutása a semmiből a legnagyobbak közé. A hitelességet segíti, hogy olyan sztárfocisták is szerepet kaptak a trilógiában, mint például a brazil Ronaldo, Raúl, Zinedine Zidane vagy David Beckham. Ha nem focifilmként, hanem egy mezei filmként kezeljük, akkor egy erős közepes, a focis filmek között viszont mindenképpen az egyik legjobb, ahogy a mexikói asztmás kertészből a világ egyik legjobbja lesz. A Kaliforniában élő Santiago először Newcastle-be kerül, onnan a Real Madridba, végül még a VB-t is megjárja.

Szerző: mick

Tetszett a poszt? Lesz még ilyen! Kövess minket a Facebookon is.

komment
Címkék: sport listák

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomozi.blog.hu/api/trackback/id/tr938786226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása