A 11+3 legjobb focis film

2017. április 14. 23:19 - Hello Magyarok!

gallery_movies-united-passions-gerard-depardieu.jpg

11+3? Ez meg miféle kretén cím? - kérdezhetnéd teljes joggal. A magyarázat: egy focicsapatban 11 játékos kezdi a meccset és három cserelehetősége van az edzőnek. Ennyi. (De így legalább megúsztam, hogy percekig azon izzadjak, hogyan kezdjem el ezt a posztot, ami mindig a legnehezebb része.) Akkor tehát nézzünk focit - csak egy kicsit másképp.Ne egy meccset a tévében, hanem vegyük számba azokat a filmeket, amik kedvenc sportágunkról szólnak. Legyen szó dokumentumfilmről, vígjátékról vagy egy popcorn moziról, kivétel nélkül mindegyikben központi téma a labdarúgás. Minden szempontot figyelembe véve szerintünk ezek  a focis filmek sikerültek eddig a legjobban:

Tovább
komment
Címkék: sport listák

A 10+1 legjobb húsvéti film

2017. április 10. 15:42 - Hello Magyarok!

belmondo_marceau_husvet.png

Húsvéti filmekről írni nem egyszerű. Induljunk el Jézustól, és úgy haladjunk a (csoki)tojásokon át a húsvéti nyúl felé? Vagy az egyik témát eleve hagyjuk is ki? Miközben gyerekként az embernek még fogalma sincsen a szakállas, keresztes, félmeztelen bácsi történetéről és bőven az ibolyakölni, a piros tojás és a fémszázas bűvöletében éli meg az újabb iskolai szünetet, addig a világ jelentős része el sem tudja ezt a hétvégét mise, sonka és Ben-Hur nélkül képzelni. Talán ez a fura kettősség is az oka annak, hogy a karácsonnyal szemben igazán jó családi húsvéti film még nem készült. Jézus Krisztus történetének elmeséléséből viszont Dunát lehetne rekeszteni. De ha már belekezdtünk, végig is csináljuk. Szóval a legjobban sikerült húsvéti filmek minden szempontot figyelembe véve talán ezek lettek eddig:

Tovább
komment

A filmtörténet 12 legjobb női karaktere

2017. március 08. 08:14 - Hello Magyarok!

uma_thurman_kill_bill.jpg

Nem elég, ha jó nő vagy, azt tudni is kell eljátszani. Szerencsére egyre inkább így van ez a filmekben is és egyre kevésbé elég az, hogy valaki pusztán dekoratív. A nézők is szeretik a karakteres nőket, legyenek azok kifejezetten gonoszak, okoskodóak, erősek lelkileg vagy éppen fizikailag, netán éppen annyira hétköznapiak, mint azok, akik a moziban nézik őket. Egy kicsit mindannyian szeretnénk néha bosszúálló menyasszonyok, mindentudó varázslók, esetleg űrhercegnők lenni. De azok nélkül, akik életre keltették a filmtörténet legjobb női karaktereit, semmire sem mennénk, ugyanis nem lenne kihez hasonlítani magunkat. Szóval dőljünk hátra, és mivel nem rövid ez a poszt (sok filmes betéttel), az egyik kézhez készítsünk valami buborékos frissítőt, a másikkal pedig markoljuk meg az egeret, és lássuk, hogy kik is voltak azok, akik a női szerepekből a legtöbbet hozták ki a vásznon.

Tovább
komment

A 16 legtöbb bevételt termelő karácsonyi film

2016. december 26. 12:24 - Hello Magyarok!

telbratyo.jpg

Az év hagyományosan legnagyobb mozis bevételeit termelő időszaka a karácsony. Nem véletlen, hogy erre illetve a nyárra időzítik a stúdiók a blockbusterek bemutatását, mert így az amúgy is várható jelentős bevételből még többet lehet kifacsarni. Vagyis a pénztárcákból. Ha egy stúdiónak éppen nincsen egy valamire való blockbustere, az sem gond: csupán készítenie kell egy karácsonyi filmet és máris dollár tízmilliókkal lesz gazdagabb. Ha netán még jó is a film, és a marketingre is marad keret, a százmilliót is bőven megugorhatja a mozi. A legtöbb bevételt termelő karácsonyi filmek eddig ezek voltak:

Tovább
komment

10+1 Londonban játszódó film

2016. május 30. 20:32 - Hello Magyarok!

london.png

London. A második legnagyobb magyar város. Egy igazi multikulti hely. Kulturális jelentőségét az is jól mutatja, hogy több tucatnyi filmben szerepel. Piros buszok, óriáskerék, Big Ben... mind, mind felbukkannak a vásznon. Most következzen egy nagyon szűk, szubjektív válogatás, ami részben, vagy teljes egészében Londonban játszódik! Jöjjön hát a királyi család, jöjjenek a kémek, piti bűnözők és átlagemberek, akik mind az angol főváros hírnevét öregbítik!

Tovább
komment
Címkék: listák

A 20 legjobb, igaz történet alapján készült film

2016. május 15. 22:53 - Hello Magyarok!

di-apollo-13-13.jpg

Közhely: a legjobb sztorikat mindig az élet írja. És tényleg. Amikor elkezdtem összeszedni, hogy melyek voltak a legjobb olyan filmek, amik igaz történet alapján készültek, úgy terveztem, hogy összeírok egy hosszabb (40-50 tételből álló) listát és ezt szűkítem 10-re. De rájöttem, hogy ez szinte lehetetlen, a 10 ehhez kevés, de talán még a 20 is. Így is kénytelen voltam meghozni olyan kompromisszumokat, amiket teljes joggal kértek majd számon rajtam a kommentekben. Szóval akkor lássuk, hogy melyik a 20 legjobb film sorrendben, amely igaz történet alapján készült:

Tovább
komment
Címkék: listák

A nagy duók - Napjaink legjobb rendező-színész párosai

2016. április 02. 18:50 - Hello Magyarok!

leonardo-dicaprio-martin-scorsese-the-departed-warner-bros-everett-091415-1276x850.jpg

A jó moziélményhez vegyél egy nagy popcornt, egy nagy kólát, fojtásnak pedig egy szotyis perecet. Persze egyáltalán nem árt azt sem figyelembe venni, hogy milyen alapanyagból dolgoztak a készítők. Például ki rendezte az adott filmet, és kik szerepelnek benne? Vannak olyan rendező-színész párosok, akiknek a nevei garanciát jelentenek a sikerre, pláne ha együtt szerepelnek a plakáton vagy a borítón. A teljesség igénye nélkül összeszedtük, hogy kik ezek a duók napjainkban.

Tovább
komment

17 örökre emlékezetes filmfőcím

2016. március 26. 23:30 - Hello Magyarok!

mgm-logo.jpg

A filmek főcímeinek elég fontos szerepük van, még akkor is, ha manapság divatos ezt néhány másodpercben elintézni. Például ha késünk a vetítésről, akkor a "betűk " alatt kevesebben néznek ránk szúrós szemmel, miközben beoldalazunk a (jó esetben) megfelelő helyre. Persze vannak olyan filmek is, ahol tökéletesen működik az in medias res, ilyen például a Miami Vice, ahol egész egyszerűen a film végéig nem kapjuk meg a főcímet, hiába várjuk. Ott meg már minek? De a film ettől persze még működik. A jó főcím azonban hozzáad a moziélményhez: hangulatba hoz, néha látványos, szórakoztató, olykor önálló életre kel, rosszabb esetben pedig jobb is akár, mint maga a film. Itt van 17 azok közül, amelyeket nehéz lenne elfelejteni:

Tovább
komment
Címkék: zene mozi listák

A 16 legjobb krimisorozat napjainkban

2016. március 21. 02:28 - Hello Magyarok!

3435027358_ef87531f0b_o.jpg

Aki krimit fogyaszt, rossz ember nem lehet. De attól még persze választhat rossz krimit. Mert vannak ezek az előrecsomagolt, főcímtől végefőcímig a cselekményt egy az egyben kibontó, karakterfejlődésre mit sem adó, 45 perces gyorsfogyasztásúak. Nincs ezekkel semmi baj, sőt, gyakran megteszik, ha éppen úgy van időnk vagy kedvünk. Vagy ha éppen nincs mit nézni. De ez csak lehet, hogy azért van, mert nem tudjuk, hogy mit KELLENE nézni. Ezen segíthet ez az erősen szubjektív lista, amely zömmel úgynevezett átívelős krimiket tartalmaz, amikben többnyire egy-egy eset az egész évadot magába foglalja. Erősen ajánlott darabok azoknak, akik szeretnek gondolkozni a várható megfejtésen.

VIGYÁZAT! Bár nagyon figyeltünk rá, de azért lehet, hogy a poszt nyomokban spoilert tartalmazhat!

Tovább
komment

Megmondjuk, hogy ki nyeri idén az Oscar-díjakat

2016. február 26. 09:50 - Hello Magyarok!

5121440257_97940c7038_b.jpg

Aki azt gondolta, hogy a megfelelő szakirodalom tanulmányozásával kisilabizálhatja, hogy ki nyeri idén az Oscar-díjakat, az rosszul gondolkozott. A legegyszerűbb és több évre visszamenőleg bevált trükk, hogy a különböző online fogadóirodák aktuális nyereményszorzóit kell átnézni. Ezeknél a cégeknél ugyanis nem babra megy a játék, hanem kőkemény pénzre és így akit náluk a szakértőik a legnagyobb favoritnak tesznek meg, az várhatóan be is húzza a szóban forgó kategória aranyszobrát. Szóval, ha izgulni szeretnél vasárnapról hétfőre virradó éjszaka a tévé előtt, akkor ne is folytasd tovább az olvasást. Ha viszont szeretnéd tudni, hogy a Saul fia megnyeri-e a legjobb külföldi filmnek járó díjat, Leonardo DiCaprio megkapja-e végre az Oscart és hogy melyik film lesz az, ami várhatóan hat szoborral zárja az estét, akkor ezt a cikket neked írtuk.

Tovább
komment
Címkék: mozi tévé Oscar